Juho Tupitsyn PDF Tulosta Sähköposti

 

Juho Tupitsyn

vankinumero TO-1533, sotavangin kirjaamispaikka Sotavankileiri 5 Tomitsa, Itä-Karjala

Martti Jordanille Etelä-Penttilään, Längelmäki, Virtasalmi haettiin töihin vanki, joka oli suutari Juho Tupitsia (Tupitsyn). Hän teki myös peltotöitä. Jordanilla oli silloin Mielikki-niminen lehmä, jota pidet­tiin riimussa pellolla. Mielikki pääsi kuitenkin vähän väliä irti. Kerran Juho Tupitsia oli vuorostaan käynyt laittamassa Mielikin kiinni. Hän oli lyönyt rautakangen niin syvälle, ettei kankea juurikaan jäänyt näkyviin. Juho oli tuumannut, että "nyt varmasti pysyy" ja oli varmistanut käden liikkeellä kaulan poikki "pää pakuuta, jos Mielikki pääsee irti" (pannut päänsä pan­tiksi). Mutta kuinkas kävi! Rautakanki oli sen verran lähellä ojan penkkaa, että piennar lohkesi, ja taas oli Mielikki karkuteillä. Ei maininnut suutari-Juho enää mitään "pään pakuuttamisesta".

Kun Juho Tupitsialle tuli käsky lähteä takaisin Naarajärvelle sotavankileiriin, hän ei olisi millään lähtenyt. Kun kuitenkin tiedet­tiin, että "sieltä haetaan, jos ei tule", lähti Martti Jordan viemään hevosella Juhoa takaisin vankileirille. Juho Tupitsia oli silloin todennut: "Nyt lähemmä, illalla palaamme. Minä vaikka hyppään junasta!"

Penttilästä Martin kyydissä lähtenyt vankityömies Juho Tupitsialla oli pussihousut ja jatsarit jaloissaan. Muut vangit olivat hänet nähdes­sään pyrkineet tekemään kunniaa,' kun luulivat "Herran tulleen" .

Mitään ei ole Juhostakaan kuulunut lähdön jälkeen.

Juho palautettiin Neuvostoliittoon.

 

Längelmäen kyläkirjaan kirjoittanut Hilkka Teerijoki

Viimeksi päivitetty 29.04.2011 22:19