Ivan Tirov PDF Tulosta Sähköposti

 

Valokuvan omistaa Sakari Utriainen

 

Pieksämäen Kotamäen kylän Kuuselan talon asukkaita kesällä 1944. Kuvan ottajana talon isäntä Aapeli Utriainen. Kuvassa vasemmalta vaimo Frekrika Utriainen, 

Karjalan siirtolaisia Raudusta: aviopari Katri ja Paavo Nalli sekä heidän jatkosodassa haavoittunut poikansa Jouko Nalli. 

Oikealla piippuineen sotavanki Ivan Tirov. Venäläinen sotavanki oli ollut kolhoosin työnjohtajana, joten hänellä oli kokemusta maatilan töistä. 

Sydänkesällä Ivan kunnostautui tekemällä kolme mottia halkoja päivässä, työvälineinä pelkästään pokasaha ja kirves. 

Vapaa-aikoinaan hän valmisti sekä taloon että myytäväksi taidokkaita pajukoreja. 

Talon emäntä Frekrika oli ahkera kirkossa kävijä, jota Ivan ihmetteli: "Ei jummarra, mitä kirkissä tekemäs."

 

 

 Räppänä, Kotamäen ja Peräselän kyläkirja:

 

Venäläisten vankien kokoontumiset,  kertojina Heikki K.Kovanen, Sakari Utriainen: 

Vaikka vankeja ei olisi saanut laskea seurustelemaan toistensa kanssa eikä kuuntelemaan radiota, ei heitä kukaan vartioinut. 

Vihtori Kovasen vangin luo kokoontui vanki Väinö Kovaselta (Vasilj Budelin Vi-7672), Pieksämäeltä Akseli Kovaselta kaksi vankisuutaria, Vilho Teittiseltä venäläinen lentäjä, Fredrika Utriaiselta Tirovin Ivan ja Keisarinmäen vankikin. 

Vihtori Kovasen vanki oli menettänyt pois sormia. Se ei kuitenkaan estänyt soittoniekkaa haitarilla pelailemasta. Aitan kongilla pihalla voitiin sunnuntaisin pitää "ripaskaesityksiä", jossa Ivan oli paras. Talon puolesta oli kaksirivinen haitari käytössä 

Toinen vankien kokoontumispaikka oli Kuuselan savusauna. Se oli aivan kylätien laidassa ja oli samalla Tirovin Ivanin pajukoriverstas. Kun sunnuntaisin koko ''venäjänpoppoo'' oli siellä koolla, ohikulkeva kylän väki pysähtyi kuuntelemaan vilkasta venäjänkielistä puhetta. 

Harasoo, avot! Iida Rissanen eli Losun Iita uskalsi naisihmisenäkin kurkistaa saunan matalasta ovesta sisään. 

Sodan jälkeen Ivan palautettiin Neuvostoliittoon.

 

 

 


Viimeksi päivitetty 29.04.2011 22:28