Etusivu Kotiseutuarkisto Valokuvat Vanhoja kuvia kotiseudusta, Pieksämäen Lehti
Vanhoja kuvia kotiseudusta PDF Tulosta Sähköposti

 

Pieksämäen Lehden ja kotiseutuarkiston yhteistyössä julkaistuja vanhoja kuvia Pieksämäeltä.

Kuvat ovat Pieksämäen kotiseutuarkistoon luovutettuja kuvia. Kuvat ovat suonenjokelaisen valokuvaajan Tenho Vainion 1953 ottamia valokuvia.

 

Kuvien käyttö ja kopiointi ilman Pieksämäki Seuran lupaa kielletty !

 

Pieksämäen lehdessä 18.6.2012

 

Pieksämäen Kauppakeskus (Keskuskatu 2), Pieksämäen Pukimo (Keskuskatu 4) ja Albert Hännisen vaatetusliike (Keskuskatu 6).
Kauppakeskuksessa Reino Pitkänen piti pyöräliikettä ja retkeilyyn- ja vapaa-aikaan liittyvää kauppaa. Pieksämäen Pukimo-kiinteistön osti Joonas Pietiläinen, joka perusti siihen sekatavarakaupan. Kiinteistön toisessa liikehuoneistossa toimi kelloliike Kello-Suominen. Pietiläisen piharakennus näkyy tummana rakennuksena ja siinä oli sauna, ulkovessa, varasto ja puuliiteri.
Albert Hännisen vaatetusliikkeen toisessa päässä oli Latvalahden lyhyttavarakauppa..

KESKUSKATU 2 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

    

Kuvassa Joonas Pietiläisen sekatavarakauppa 1950-luvulla. Myöhemmin liike laajentui pelkästään elintarvikkeita myyväksi valintamyymäläksi. Kuvassa kauppiaspari Joonas ja Aune Pietiläinen sekä kauppa-apulaiset (vas.) Leila Tukiainen ja (oik.) Amalia Päiväläinen.

 

Kuvassa Albert Hännisen vaatetusliike Keskuskatu 6:ssa. Valmisvaatteita oli sotien jälkeen valikoimissa vähän, mistä kertovat monet kangaspakat. Tiskin takana on rouva Hänninen ja kauppias itse mittaa kangasta.

KESKUSKATU 6 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

 

Pieksämäen lehdessä 2.7.2012

  Valliston korjaamo

Autokorjaamo Ratakadulla (Ratakatu 43). Yritys on perustettu v. 1916 nimellä Kone- ja polkupyöräkorjaamo M. Vallisto. Sodan jälkeen vuonna 1945 Toivo Vallisto perusti Pieksämän Auto Oy:n.

RATAKATU 43 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

 

 Valliston korjaamon sisätiloista otetussa kuvassa on ilmeisesti menossa auton rungon jatkotyö . Takana oleva Fordson-kuormuri, jota valmistettiin tuollaisina vuosina 1938-1948, näyttäisi olevan karjankuljetusauto. Huomaa ratti oikealla.

 

Kuvassa istuu pöydän takana kirjanpitäjä Nestori Mynttinen ja oikealla Valliston korjaamon johtaja Toivo Vallisto.

 

Pieksämäen lehdessä 9.7.2012

 

Pieksämäen vanha sairaala. Valmistunut v. 1920. Sijaitsi nykyisen sairaalan paikalla.

SAIRAALANTIE PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

 

 

 Potilashuone.

 

Auto sairaalan pihalla.

  

Pieksämäen lehdessä 16.7.2012

 

Tavaraa on esillä maitotonkista päällysvaatteisiin. Kuvassa Mauri Villasen sekatavarakauppa Joroisissa. 

Mauri Villasen sekatavarakauppa Joroisissa

 

Pieksämäen lehdessä 25.7.2012

 

Kuvassa on Vihtori Puikkosen vuosisadan vaihteessa rakennuttama kauppa, jota hän piti yhdessä poikiensa kanssa Kantalassa. Putkosen jälkeen tuli kauppiaaksi Armas Savolainen (kuvassa). 

Kaupparakennus Kantalassa aivan junaradan vieressä. Takana vasemmalla olevassa rakennuksessa sijaitsi asemamiehen ja sähköttäjän asunnot.

 

Pieksämäen lehdessä 6.8.2012

Kuvassa on Eino Kareisen huoltoasema Savontiellä.

SAVONTIE 16 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

Kuvassa on Kosti Kalpio, joka tuli Essolle joko varaosamyyjäksi tai esimieheksi 1950-luvun alussa.

Huoltoaseman henkilökuntaa.

 

Pieksämäen lehdessä 20.8.2012

Nahkurimestari Oskari Silvennoinen v. 1953.

.

Pieksämäen Nahkuriliike Oy sijaitsi Pieksämäen Pyhityn kylällä Pyhitynjärven pohjoispäässä valtatie 72 varrella. Yrityksen perusti ja rakensi v. 1930 nahkurimestari Oskari Silvennoinen.

RIIHINIEMENTIEN JA MIKKELINTIEN RISTEYS GOOGLE MAPS

 

Pieksämäen lehdessä 3.9.2012

Kuvassa Tahiniemen saha rakennus vaiheessa. Pieksämäen kauppalan perustamisen aikaan on Pieksämäellä ollut toiminnassa yksi saha. Tietojen mukaan Tahiniemessä sijainnut saha perustettiin 1920-luvun puolivälissä, mutta pulavuodet pakottivat sahan lopettamaan toimintansa. Saadun tiedon mukaan sahan viimeinen omistaja olisi ollut Jaakko Ruuskanen, joka asui tontilla olevassa asuinrakennuksessa. Sota-aikana saharakennukseen tuotiin rintamalla kaatuneita vainajia, jotka laitettiin arkkuihin. 1950-luvulla saharakennuksessa oli huonekaluliikkeen varasto.

TAHINTIE 50 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

 

Pieksämäen lehdessä 1.10.2012

 

Kuvassa keskellä kauppias Yrjö Laitinen, vasemmalla kauppa-apulainen Sirkka Nikkarinen ja oikella kauppa-apulainen Airi Nikulainen .  Pieksämäellä toiminut Ruoka ja sekatavarakauppa Y.O. Laitinen sijaitsi Ratakadulla.

Kauppias Laitisen asiakkaana Otto Levänen.

Ruoka ja sekatavarakauppa Y.O. Laitinen sijaitsi Ratakatu 21:ssä. Kaupan omisti Yrjö Laitinen. Takana näkyvän rakennuksen omisti Antti tai Jussi Karjalainen ja siinä on  sijainnut Pöntisen vaatekauppa, ruokala-kahvila ja matkustajakoti. Taloa on mainittu nimellä Elialan talo.

RATAKATU 21 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

 

Pieksämäen lehdessä 5.11.2012

 

Pieksämäen juomateollisuus  sijaitsi Savontien varrella nykyisen Kenttäkadun ristyksen alueella. Juomateollisuuden omisti Väinö Partanen, joka asui perheineen rakennuksen yläkerrassa. Partasen puolisolla Kyllikki Aallolla oli maitokauppa Ratakadulla ja myöhemminen Savontien varrella juomateollisuuden tontilla kioski.

SAVONTIE 45 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

Pöydän ääressä Pieksämäen Juomateollisuuden johtaja Väinö Partanen.

Pieksämäen juomateollisuus yrityksen tuotantolaitteet.

 

Pieksämäen lehdessä 19.12.2012

 

Alkoholimyymälä. Taustalla kuvassa on kassa, johon ostos ensin maksettiin ja saadulla kuitilla lunastettiin ostos sivulla olevalta tiskin takana seisovalta myyjältä. Pieksämäen keskuskadulla sijainnut alkoholimyymälä.

KESKUSKATU 20 PIEKSÄMÄKI GOOGLE MAPS

Kuva Pieksämäen torialueesta kuvattuna viljasiilon katolta 1953.

Alkon jono on Keskuskadulla Kinolinnan talon edustalla vuonna 1953.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viimeksi päivitetty 01.05.2014 17:17